На палетках раёна з’явіцца новая культура
Больш за 5500 гектараў яравых збожжавых культур ужо засеяна гаспадаркамі раёна, што складае 47 працэнтаў да плана. Разам з пшаніцай, ячменем і аўсом, якія штогод растуць на палях Пухавіччыны, сёлета з’явіцца і новая культура — піваварны ячмень.
— Яго мы будзем вырошчваць у рамках дзяржзаказу. Пад гэту культуру выдзелім каля 600 гектараў. Дзяржаве трэба будзе здаць 1370 тон зерня, — адзначае начальнік аддзела вытворчасці і рэалізацыі прадукцыі ўпраўлення па сельскай гаспадарцы і харчаванні райвыканкама Сяргей Кавалёў. — Піваварны ячмень будуць вырошчваць ААТ “Агра-Абярэг”, “Зазерка”, СУП “Дукора-Агра”, ПСУ “Рудзенскае” і сельгасфіліял “Дрычын”.
У параўнанні з іншымі збожжавымі культурамі вырошчванне якаснага піваварнага ячменю — даволі клапатлівая справа. Ён патрабуе збалансаваных падкормак. Многае залежыць і ад насення. Ім гаспадаркі раёна забяспечыла ААТ “Белсолад”. На гэта прадпрыемства і паступіць ураджай з нашых палеткаў.
Па дзяржзаказе земляробам раёна трэба будзе здаць таксама 8100 тон пшаніцы, 3130 тон жыта і 2700 тон рапсу.
Цяпер земляробы стараюцца выкарыстаць кожны пагодлівы дзень, каб засеяць як мага больш гектараў. Гэтымі днямі большасць сельгаспрадпрыемстваў вядуць сяўбу аўса і ячменю. Актыўна з гэтым відам работ спраўляюцца ў адкрытых акцыянерных таварыствах “Зазерка”, “Агра-Абярэг”, “Голацк, “Шацк”, “Вецярэвічы”, СУП “Дукора-Агра”, ПСУ “Рудзенскае” і іншых.
Па словах Сяргея Кавалёва, у глебе яшчэ мала вільгаці, але тэрміны сяўбы ўжо наступілі. Сёлета ў параўнанні з мінулым годам сяўба ў раёне пачалася на два тыдні раней. У гаспадарках загадзя падрыхтавалі тэхніку, насенне.
Паклапаціліся і пра забеспячэнне людзей гарачым харчаваннем. Свае сталовыя працуюць у ААТ “Аграсімвал”, “Зазерка”, “Агра-Абярэг”, “Голацк”, “Вецярэвічы”, СУП “Дукора-Агра”, ЭБ “Зазер’е”. Земляробам гэтых гаспадарак дастаўляюць абеды і падвячоркі ў поле. Некаторыя сельгасарганізацыі заключылі дагаворы са сталовымі буйных прадпрыемстваў. Напрыклад, работнікам ААТ “Пухавіцкі райаграсэрвіс” абеды гатуюць у сталовай ААТ “Пухавіцкі камбінат хлебапрадуктаў”, работнікам ААТ “Ражджэственскае-Агра” — у сталовай Мар’інагорскага аграрна-тэхнічнага каледжа. Земляробаў сельгасфіліяла “Светлая ніва” і ПСУ “Рудзенскае” гарачым харчаваннем забяспечвае сталовая ЦЭЦ-5.
Кацярына ВЕРНІКОЎСКАЯ.